otrdiena, 2022. gada 27. septembris

Jaunumi Rosmes bibliotēkā

Pienācis rudens. Arvien vairāk dzeltenu krāsu dabā, arviena vairāk brūnas krāsas laukos un tīrumos. Arvien garāki vakari un arvien agrāk iestājošais tumsas laiks. Tuvojas iekšējais laiks. No rudens vidus ieejam tuvāk ziemas sākumam. Vairāk laika un iespēju, vairāk tādu sajūtu, kas ļauj iedziļināties, sakļauties, saritināties. Izzināt, pārdomāt, apcerēt. Šīm norisēm ir kāds palīgs, ko var atrast pašu vai visbiežak, vēl arī bibliotēku plauktos. Grāmatu lasīšana.

Arī Rosmes bibliotēkā JAUNUMU plaukti piepildījušies ar svaigi smaržojošiem un daudzsološi saistošu saturu savākušamies grāmatu sējumiem.

Te mazi īsstāstiņi par to, ko jaunu var lasīt Rosmes bibliotēkā... Latviešu un pasaules literatūrā, kultūrlietās, tradīcijās un pašizziņā.... Mazi lasāmi brīnumiņi arī īsļaužiem.


Zelta dzejnieces, dramaturģes, rakstnieces Māras Zālītes zelta krājums "Visas lietas" - jā, mums latviešiem zilā ir cēluma, goda un lepnuma krāsa. 

Ilggadus gaidītā Indras Čeksteres "100 vainagi Latvijai, kur Jāņu un citu vainagus stāsti no visas Latvijas un no pasaules latviešiem arī. 

Jau daudzu iemīļot paspētā Arno Jundzes Es nemiršu nekad par Veidenbaumu Eduardu. 

Gundega Repše, mūsdienu latviešu literatūras viena dižākajām, šoreiz ar divām grāmatām - Naži betonā: Refleksijas 2020-2022 un litertūrzinātnieces Anitas Rožkalnes Brīvie vektori: Versija par Gundegu Repši. 

Tā tautai svarīgā lieta, - ja to var par lietu nosakut, -mums tā ir Maize. Rosmes krājumā nu ir arī Aglonas Maizes muzeja dibinātājas un vadītājas Vijas Kudiņas Maizes grāmata. 

Vismaz vidējās un vecākās paaudzes latviešiem itin daudziem mīļi ir bijuši Staburaga bērni, rakstnieks, ar vienu pašu vārdu vārdā - Valdis tos uzrakstījis. Mēs tos esam daudzum daudz lasījuši, bet par pašu Valdi (rakstnieku un skolotāju Voldemāru Zālīti, kura dzimšanas diena 1865.gada 28.septembris) gan zinām salīdzinoši maz. nu literatūrzinātniece Linda Šmite šo robu aizpildījusi ar romānu Ne tikai Staburaga bērns Valdis. 

Daces Vīgantes Romatiķis vēsta par mazliet traku, aizrautīgu un nešaubīgi arī romantisku pasauli - autobraucēju pasauli laikā no 1938.-1993.gadam un, protams, par cilvēkiem tajā.



Ārzemju literatūras grāmatplauktā šoreiz smagā un skarbā ukraiņu rakstnieka Staņislava Asejeva Gaišais ceļš (tulkotāja no krievu valodas Tamāra Ringa), par starptautisku sensāciju nodēvētā Abigeilas Dīnas Meitene A (tulkojusi no angļu valodas Maija (Opse), arī izcilās un uzticamās tulkotājas Silvijas Brices no vācuvalodas tulkotā Paskāla Mersjē Vārdu svarsstāsta, ka romantikas apdvestā Un atkal Provansa Vinetas Bergas tulkojumā no Angļu valodas. Arī līdz šim mazāk zināmā somu rakstnieku pāra  Aki un Mīlas Ollikaineni Konteiners sērijā Zvaigznes detektīvu klubs Guntas Pāvolas tulkojumā.




Bērnu jeb īsļaužu, kā teiktu Aivars Neibarts (saukts Ņurbulis) plauktiņā - Kristas Kukuvasas Āpsēns Viljams Naskā Ķepa ar Kristiānas Kristbergas zīmējumiem luīzes Pastores, Ievas Jurjānes ilustrētā Raiņa ielas cirks un pašaa Aivara Neibarta Ņukucītis un NE!, ko tik krāšņi papildina Gitas Treices gleznojumi.

Nāciet un lasiet! Atrodi literatūras pasaules valdzinājumu!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Kājām uz LEJENIEKIEM

2024.gada 27.aprīlī Iecavas pagasta ROSMES bibliotēkas lasītāju un draugu un Grāmatnieki ceļo kopiena dodas pārgājienā uz dzejnieka, skolotā...