ceturtdiena, 2022. gada 3. novembris

Krēslas stunda Ziemeļu literatūras nedēļa


2022.gada 14.novembrī plkst.17.00 Iecavas pagasta ROSMES bibliotēkā

Ziemeļu literatūras nedēļas KRĒSLAS STUNDA

IEEJ DABĀ


2022.gada 14.novembrī plkst.17.00 Iecavas pagasta ROSMES bibliotēkā Ziemeļu literatūras nedēļas KRĒSLAS STUNDĀ sarīkojums IEEJ DABĀ. Tā laikā notiks Projekta Daudzkrāsainā Latvija darbu izstādes Noslēguma ceremonija, tikšanās ar dabas fotogrāfu, iecavnieku Rolandu Lineju un norvēģu valodas tulkotāju Māru Valpēteri, sveču gaismā lasīsim Patrika Svensona Zuša evaņģēliju, Ērlinga Kages Soli pa solim un Mālinas Kiveles un Martina Glasa Serupa bērnu grāmatiņu Ja tu satiec lāci, runāsim par dabas nozīmi mūsu dzīvē. 

Kopš senlaikiem Ziemeļu zemēs ir bijusi kāda īpaša tradīcija. Patiesībā dzīvesveids, kas mūslaikos tiek dēvēts par tradīciju - teiku pasaku stāstīšana un dziedāšanas tumšajos rudens vakaros. Droši vien, ka visvairāk teiku, nostāstu un pasaku zinātāju bija vecākās paaudzes vidū. Diezgan cieši varu iedomāties, ka šādi tas notika Latvijas senajās zemēs, un gan jau arī igauņu un leišu zemēs, un droši viens skandināvu zemes neatpaliek, jo tie ir diezgan līdzīgi laikapstākļi, un iedomājoties sevi senatnē, droši vien viegli saprast, ka vislabāk jūtamies siltā saimes istabā visi kopā kopīgus ziemas darbus darot un stāstus, dziesmas un citas senču gudrības klausoties vai tajās daloties.

Laika gaitā, kad vairojās lasītprasme, bet tomēr tā nebija vēl visiem zināma un pazīstama, kad iznāca pirmās grāmatas, dzīvos stāstus un pasakas papildināja arī grāmatu lasījumi. Tā katra stāstu krājumu vēl papildinot. Un atkal bija kāds priekšālasītājs, kamēr pārējie klausījās un gan jau dažlabu dzirdēto stāstu pārsprieda un pārrunāja, vai ar zināmo un savu dzīves pieredzēto salīdzināja. 

Uz šīs noskaņas, zemapziņā atceroties senos laikus, visticamāk radās jaunas izpausmes - arī Ziemeļu literatūras nedēļa, kas ik gadu, jau 25.reizi Ziemeļvalstīs un 24.gadu Baltijas zemēs, pārstaigā visas Ziemeļvalstis un Baltiju. Šogad tā notiks laikā no 14.-20.novembrim. Ziemeļvalstu Literatūras nedēļu Ziemeļvalstīs pārvalda Biedrības Norden asociācija (Foreningen Norden Forbund), bet Latvijā - Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs (https://norden.lv/lv/aktualitates/) sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru. Projektam ir sava mājas lapa - https://www.nordisklitteratur.org/lv - arī ar sadaļu latviski. 

Ziemeļu literatūras, sākotnēji Ziemeļu bibliotēku, nedēla ir vesela tradīciju jūra. Kā viens no svarīgākiem tradicionāliem notikumiem šai Ziemeļu literatūras popularizēšanas nedēļā ir Krēslas stunda ar lasījumiem pieaugušajiem un Rītausmas stunda mazajiem bērniem. Tad ir Gada tēma. Tā šogad ir Daba Ziemeļvalstīs. Un arī katra gada īpašie rakstnieki. Šoruden Krēslas stundā septiņos vakarā pēc vietējā laika iedegsim sveces un lasīsim fragmentus no zviedru rakstnieka Patrika Svensona romāna Zuša evaņģēlijs. Tas ir īpaši saistošs stāsts par noslēpumaināko zivi pasaulē, un līdztekus tam risināti tēva un dēla attiecību samezglojumi. Un allaž neaizmirstams ir mākslas darbs, kas tiek izmantots nedēļas noformējumā. Šogad tas ir 1880.gadā dzimušā norvēģu mākslinieka Nikolaja Juhannesa Astrupa gleznojums "Sarkanās uzpirkstītes" (par mākslinieku vairāk - https://www.nordisklitteratur.org/lv/literat%C5%ABra-un-t%C4%93ma/%C5%A1%C4%ABgada-m%C4%81kslas-darbs/).


Bērni Rītausmas stundās lasīs izcili izzīmēto bilžu grāmatu "Ja tu satiec lāci". Tā ir stāsts, kas radies kopdarbā, kurā iesaistījušās Somijas zviedriete Mālina Kivele un Linda Bundestama un dānis Martins Glass Serups. Grāmata ir nominēta Ziemeļu Ministru padomes bērnu un jaunatnes literatūras balvai 2022. Stāsts balstās uz grāmatas nosaukumā uzdoto jautājumu "ko iesākt, ja tu sastopi lāci", meklējot atbildes pedagoģiskā, bet galvenokārt jau parodiskā veidā. Grāmata aplūko dabu kā idillisku vietu, kur pilsētnieki var doties, lai piepildītu savu sēņu groziņu, taču pieskaras arī jautājumam par to, cik mežonīga patiesībā var būt daba. Arī Latvijā un arī pieaugušajiem arvien biežāk var rasties jautājumi par to, ko tad darīt sastopot lāci - izrādās, ka bēgt skriešus vai peldus, mētāties ar rokām vai kāpt kokā nav labākais veids tikt sveikā cauri no šīs tikšanās.

DABA ZIEMEĻVALSTĪS ir svarīga tēma, kam pieskarties. Un jo īpaši cilvēkiem, kas paši vairāk dzīvo dabas vidū. Lai par šo padomātu arī mēs, Krēslas stundā ielūkosimies ne tikai Zuša evaņģēlija, bet arī “Ja tu satiec lāci” lappusēs un vēl mūsu lasīšanas vakaru papildināsim ar fragmentiem no Latvijā pēdējā laikā iemīļota norvēģu rakstnieka Ērlinga Kages grāmatas Soli pa solim un mūsu īpašo viesu pulkā būs tās tulkotāja Māra Valpētere. Kage runā par ieklausīšanos, par laiku, par tā relativitāti, arī par iešanu dabā. Un cita starpā raksta: “Ejot pa mežu jūtu, kā visa mana būtība pamazām kļūst par apkārtnes daļu. Ir sajūta, ka ķermenis nebeidzas līdz ar pirkstu galiem. Stundām ritot ķermenis turpina izplatīties zālē, viršos, kokos un gaisā. Ja putns savainojis spārnu vai dzīvnieks palicis bez barības, es sajūtu kaut ko no viņu sāpēm. Tad šķiet, ka esmu daļa no kaut kā, kas ir nebeidzami plašāks par ikdienas dzīvi darbinieka, nodokļu maksātāja un ģimenes cilvēka lomā. Tā nav vēlme atsacīties no ikdienišķā, bet nepieciešamība būt arī par kaut kā plašāka daļu.” 

Rosmes bibliotēkas sarīkojuma IEEJ DABĀ papildinājums būs arī šīsvasaras JUMALAS īstenota un SIF atbalstīta projekta īstenošanas laikā tapušo mākslas un amatniecības darbu izstādes Noslēguma ceremonija, kā arī saistoša tikšanās ar dabas, jo īpaši putnu fotogrāfu, iecavnieku Rolandu Lineju. 

Visi literatūras, jo īpaši Ziemeļu literatūras un dabas draugi tiek mīļi gaidīti pavadīt pirmdienas, 14.novembra, pievakari kopā lasot, ieklausoties, līdzdomājot!

Sīkākas ziņas un pieteikšanās busiņam no Rīgas (līdz 11.novembrim) - 27811297 (Gunta)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Kājām uz LEJENIEKIEM

2024.gada 27.aprīlī Iecavas pagasta ROSMES bibliotēkas lasītāju un draugu un Grāmatnieki ceļo kopiena dodas pārgājienā uz dzejnieka, skolotā...