pirmdiena, 2023. gada 6. novembris

Ziemeļzemju Ziemassvētki un Kas ir Ziemeļvalstis mums




2023.gada 14.novembrī plkst. 18.00 notiks Ziemeļvalstu literatūras nedēļas Krēslas stundas sarīkojums "Ziemeļzemju Ziemassvētki un Kas ir Ziemeļvalstis mums". Viesos Valolodu mājas kūrētāji Snorre Karkkonens-Svensons un Marta Roķe. Sarīkojumu kuplinās Iecavas Mūzikas skolas audzēkņu priekšnesumi. Sarīkojumu rīko Iecavas apvienības bibliotēkas.

Jau vairāk kā 20 gadu garumā Latvijā līdzīgi kā citās Ziemeļvalstīs tiek svinēta Krēslas stunda. Tas ir īpašs laiks, ko svin daudzviet Ziemeļvalstīs - Norvēģijā, Islandē, Somijā, Zviedrijā, Dānijā un arī Igaunijā, Lietuvā un pie mums Latvijā.Literatūras ziņā mēs jau pasen esam Ziemeļvalstīs ierakstīti kā savējie. Gada tumšākais laiks un Krēslas stundas sākotnēji tika svinēta vakarējot pie skala vai sveču uguns, stāstus stāstot un bērnus dzīves gudrībās mācot. Vēlāk, kad parādījās pirmās drukātās grāmatas un attīstījās lasītprasme, veidojās priekšalasīšanas paradumi. Vēl pēc vairākām desmitgadēm uz šī tradicionālā fona izveidojās Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa, kas pēdējos gados pārtapusi par Ziemeļvalstu literatūras nedēļu.

Nevienam nav noslēpums, ka ar teiksmainajiem un bieži vien arī mazliet biedējošajiem Ziemeļiem un ziemeļniekiem mūs ir saistījusi kāda īpaša emocionāla un mentāla stīga. Tā ir līdzīgā un savstarpēji ietekmējošā vēsture, līdzīgi teiku un pasaku sižeti, līdzīga pasaules uztvere. Un arī varbūt līdzīga vērtību sistēma.

Izsenis esam iemīļojuši Ziemeļzemju rakstniekus un viņu tēloto Ziemeļu cilvēku pasauli un dzīvi: Selmu Lāgerlēvu, Henriku Ibsenu, Hellu Vuolijoki, vēlākos gados Augustu Strindbergu, Herbjorgu Vasmū, Pāvo Pāsilinnu... Nemaz nerunājot par Astrīdi Lidgrēnu un Tūvi Jānsoni. Jaunākos laikos viņām pievienojusies arī Hanne Eštavīka. Un šoruden arī Ingvila H.Risheija.

Lai mazliet pavērtu ziemeļnieciski raksturīgo ziemas nokrēšļa noslēpumu plīvuru, pastāstīšu, ka ikgadu Ziemeļu literatūras lasījumiem ir kāda raksturīgā tēma, kura tiek izcelta. Un kādi īpašie autori. Šīgada tēma - Ziemeļzemju Ziemassvētki (un tas ir kas krietni vairāk par Ziemassvētku vecīti tālu Somijas Ziemeļos). Šīgada bērnu grāmatu Rīta stundas lasījumos pievērsīsimies jau kārtējo reizi A.Lindgrēnes aprakstītajām Lennebergas Emīla dēkām. Bet pieaugušie Krēslas stundu lasījumos iedziļināsies norvēģu rakstnieces Ingvilas H.Risheijas (Ingvid H.Rishøi) darba Stargate: Ziemassvētku stāsts lappusēs
Rosmes bibliotēka šīrudens Krēslas stundas lasījumus rīko sadarbībā ar citām Iecavas apvienības bibliotēkām un Iecavas Mūzikas un Mākslas skolu.

Mūsu īpašie viesi būs Valodu mājas kūrētāji Snorre Karkkonens-Svensons un Marta Roķe. Ne tikai ar fragmentu lasījumiem abās valodās, bet arī ar patiesiem stāstiem par to, kā tad tauta svin Ziemassvētkus, piemēram, Norvēģijā. Uzzināsim arī par to, kas īsti ir Valodu māja un ko tajā dara. Zinu, ka tur var apgūt dažādas ziemeļvalstu valodas pie šo valodu dzimtaiem runātājiem, kas valodas mācīšanās norisē ir ārkārtīgi vērtīgi. Zinu, ka Valodu māja ir pilna ar tulkotājiem un Ziemeļvalstu literatūras izdošanas darbi viņiem padodas. Lai piesaucam jaunāko, somu rakstnieka Olli Jalonena teiksmaino Debesu lodi Maimas Grīnbergas tulkojumā. Snorre savukārt ir tulkojis norvēģiski vairākus latviešu rakstnieku darbus. Un vēl daudz ko citu varēsi uzzināt no mūsu jaukajiem viesiem

Sīkākas ziņas - 37811297 (Gunta)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Kājām uz LEJENIEKIEM

2024.gada 27.aprīlī Iecavas pagasta ROSMES bibliotēkas lasītāju un draugu un Grāmatnieki ceļo kopiena dodas pārgājienā uz dzejnieka, skolotā...